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Abstract: 

The Asbestos NESHAP specifies neither the volume of bulk samples to be taken nor a 
sampling method which must be used to determine the presence of ACM in a facility. 
However, a well-designed sampling method, such as the method required in the Asbestos-
Containing Materials in Schools Rule (40 CFR Part 763), should be used. If one or more 
samples from a sampling area has more than 1 percent asbestos, then the sampling area is 
considered to be asbestos-containing. Bulk samples should not be composited. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON,D.C.20046


Jan 9, 1991


Dr. Charles Spooner

HYGEIA Inc.

303 Bear Hill Road

Waltham, Mass. 02154


Dear Dr. Spooner:


This is in response to your November 1, 1990 letter requesting clarification of the method 

used to determine the presence of asbestos-containing materials (ACM) in buildings. In 

addition, you requested a clarification of the bulk sample volume necessary to determine 

asbestos content. In your letter you described the sampling method which you used to 

determine the asbestos content of sprayed on fireproofing material applied to structural 

steel vertical columns. You collected 336 samples, 17 of which were greater than 1 percent 

asbestos. 


The Asbestos NESHAP does not specify a sampling method which must be used to 

determine the presence of ACM in a facility. However, we would expect that a well designed 

sampling method be used, such as the method required in the Asbestos-Containing 

Materials in Schools Rule (40 CFR Part 763). Using this method, the friable ACM is 

grouped into homogeneous sampling areas and a recommended number of samples (9) is 

taken from each area. If one or more samples from a sampling area has more than 1 

percent asbestos, then the sampling area is considered to be asbestos containing. Bulk 

samples should not be composited. I have enclosed a document titled "Asbestos in 

Buildings: Simplified Sampling Scheme for Friable Surfacing Materials" for further 

information. 


The Asbestos NESHAP also does not specify a bulk sample volume of material which is 

required to determine asbestos content. Friable asbestos material is defined as "any 

material containing more than 1 percent asbestos as determined using the method 

specified in Appendix A, Subpart F, 40 CFR 763 Section 1, Polarized Light Microscopy ...." 

Therefore, the volume of material collected for a sample must be sufficient to conduct the 

above cited method. Large samples should not be taken to purposely include material 

which will dilute the asbestos content of the sample. 


Although the majority of the samples which you collected from the sprayed on fireproofing 

contained no asbestos, 17 samples contained more than 1 percent asbestos with one 

sample as high as 20 percent. You have also stated that it is impossible to isolate those 

areas which are asbestos-containing from those which are not. The asbestos content of the 

fireproofing, although very low in some areas, appears to be widespread. Therefore, for the 

purpose of the Asbestos NESHAP, we would consider this material to be asbestos­

containing, and if at least 160 square feet of this material is removed during a demolition or 

renovation, the owner or operator would be subject to the requirements therein. 


This response was coordinated with EPA's Emission Standards Division, Office of Research 

and Development and Office of Toxic Substances. If you have any further questions, please 

contact Scott Throwe of my staff at (703) 308-8699. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Acting Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


Enclosure



